Bruggy mesto čokolády a piva

Rate this post

V Bruggách, na severe Belgicka v malom mestečku, kde historické, stredoveké centrum je od roku 2000 zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCA sa môžete do sýtosti premávať na loďkách po krivoľakých kanáloch rieky, popretínaných množstvom kamenných mostov a navštíviť niektoré zaujímavé miesta.

 

Múzeum Groeninge

Múzeum Groeninge

Múzeum Groeninge s dielami velikánov Jana van Eycka, Hieronyma Boscha a Rogiera van der Weydena,  voľne prístupný kláštor Begijnhof, učený pre osamelé ženy, či pozrieť sa do kostola Panny Márie, ktorý v sebe ukrýva Michelangelovu Madonu s dieťaťom.
Toto flámske mesto je však najmä gastronomickou mekkou Európy, hlavným mestom čokolády a michelinovských reštaurácií, z ktorých 11 má aspoň jednu michelinovskú hviezdičku a na 117 tisíc obyvateľov má toto mesto najviac týchto hviezdičiek na svete. Flámske aj belgické mestá spája vášeň pre dobré jedlo a pivo. No a čokoláda, tá je všade ! V centre Brugg jedna čokoládovňa vedľa druhej, viac ako päťdesiat. A v celom Belgicku je 2 200 obchodíkov s čokoládou. Predávajú čokoládu a pralinky vo všetkých možných formách, chutiach a tvaroch, pred majstrovstvami sveta, tých nedávnych futbalových, napríklad aj veľkú brazílsku sochu vyrobenú z čokolády! Aj slávny cikajúci chlapček Manneken Pis, jeden zo symbolov Bruselu, bol pred brazílskymi majstrovstvami sveta oblečený v drese belgického mužstva červených diablov, aj s fanúšikovským šálom. Väčšina výrobkov sa ešte stále robí ručne a niektoré predajne sú spojené aj s manufaktúrami, takže môžete cez sklo prácu čokolatiérov sledovať priamo . Ale tento titul môže v Belgicku dostať len ten, kto vyrába minimálne 24 druhov praliniek a čokolády. No čokoládu majú radi nielen zahraniční návštevníci. Belgičania čokoládu milujú. Každý Belgičan zje ročne deväť kilogramov sladkej pochúťky. V Bruseli vyrobili v roku 1912, aj vôbec prvé čokoládové pralinky na svete. Vytvoril ich mladý lekárnik Jean Neuhaus a čokoládovňa Neuhaus existuje doteraz. Spolu s ďalšou značkou, Godiva, patrí medzi najznámejšie v Belgicku a vo veľkom sa aj vyváža. Najznámejší výrobcovia čokolády a praliniek sú populárni podobne ako inde michelinovskí šéfkuchári a pri tvorbe svojich kreácií s nimi aj často spolupracujú. Tak ako Dominique Persoone, najznámejší flámsky majster čokolády. Hovorí si Shock-o-latier, lebo niektoré jeho kreácie sú naozaj nezvyčajné, resp. môžu šokovať. Dominique Persoone sa preslávil aj čokoládovým revolverom, ktorý vytvoril pre legendárnych Rolling Stones.

Päťsto druhov piva

Belgičania sa chvália tisíc druhmi piva a každý druhý lokál tvrdí, že má v ponuke minimálne dvesto, niekde až päťsto druhov piva. Ale pivá tu chutia skutočne skvele a pre každé je špeciálny pohár. Kwak sa pije z iného, ako čerešňové Kriek alebo Delirium Tremens, ktoré má na etikete ružové sloníky. Vypiť pivo Kwak je hotové umenie, pije sa z dvoch spojených pohárov a určite to každý nedokáže. V Belgicku však žiaľ postupne čoraz viac krachujú malé krčmičky a výčapy piva. A pri tom je pivo v krajine súčasťou kultúry asi tak , ako je víno vo Francúzsku. Federácia pivovarov preto spustila reklamnú kampaň v televízii, kde paradoxne o kvalite belgického piva hovoria cudzinci ktorí zdôrazňujú , že Belgičania nie sú dostatočne hrdí a potrebujú počuť od cudzincov, akí sú dobrí, a až potom tomu uveria. Výrobcovia dúfajú, že táto taktika zapôsobí. Belgické pivné špeciály sú totiž vďaka veľkému výberu druhov a príchutí uznávané po celom svete.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *