Poklady Toskánska

5 (100%) 1 vote

Medzi najväčšie poklady Toskánska patria

Toskánske vína

Sangiovese_grapes_in_Montepulciano„Zem vína“ alebo „Enotria“, tak už dávno Etruskovia nazývali Toskánsko. Toskánsko je považované za najdôležitejší a najznámejší vinársky región v Taliansku, pričom miestne vína rozhodne patria medzi svetovú špičku. Z geografického hľadiska sa Toskánsko rozdeľuje na dve oblasti. Prvá oblasť, nazývaná aj prímorská, sa tiahne pri Tyrhenskom mori od provincie Livorno, cez Grosseto až k hraniciam s Laziom. K najznámejším apeláciám tejto oblasti sa zaraďujú Bolgheri a Maremma. V tejto oblasti prevládajú odrody Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah.

Druhá oblasť, nazývaná Stredné Apeniny, sa tiahne od provincie Florencia po Sienu. V tejto oblasti dominujú apelácie Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano a Vernaccia di San Gimignano. V Stredných Apeninách dominujú z červených odrôd jednoznačne Sangiovese a z bielych Vernaccia.

Charakteristiky odrody Sangoviese plne harmonizujú s miestnymi podmienkami, a tento región je jediným na svete, kde sa produkujú špičkové červené vína práve z tejto typickej toskánskej odrody.

Práve vínam z Toskánska vďačí Taliansko za veľký rozvoj vinárstva a vinohradníctva v začiatkoch 70-tych rokov minulého storočia. Vínam označovaným ako Supertoskánske sa podarilo vyniesť Toskánsko do celosvetovej vínnej elity a zaznamenali úspechy, z ktorých dodnes profituje celé Taliansko.

Redukcie hroznového muštu

Tmavá, hustá, sirupová konzistencia, žiariaca farba a chuť s konečnými tónmi ovocia sú typické pre hroznový mušt rafinovaný v dreve. Jednodruhový varený hroznový mušt sa získava z jednotlivých odrôd hrozna a každý z nich sa vyznačuje výraznou a pretrvávajúcou chuťou danej odrody. Jeho redukcia sa pripravuje pridaním vínneho octu a zahrievaním pri cca 50 °C

Tieto redukcie, ktoré by vám chuťovo mohli zďaleka pripomínať balsamico sú ideálne s rôznymi potravinami, od tvrdých syrov po čerstvé jahody, na mäsité pokrmy, ľahké šaláty a grilovanú zeleninu. Všetky druhy sú ideálne na ovocné dezerty. Stačí pár kvapiek na dezert tesne pred podávaním a vykúzlite z neho neobyčajnú pochúťku.

Bio kozmetika

Tieto produkty rešpektujú surový materiál – Bio Toskánsky Extra Panenský Olivový Olej – IGP a jeho výrobné procesy
Preto vybraný olej nie je nijako modifikovaný, je použitý v rovnakom stave v akom je dodaný z lisovne, po certifikácii Toscano „IGP“.

Nielen, že je organický a je výborný na pleť, bolo vedecky dokázané, že Toskánsky olej je vhodný v boji proti voľným radikálom a teda starnutiu – je bohatý na mononenasýtené a polynenasýtené tuky, má nízku kyslosť a ľahko metabolizuje v ľudskom tele. Okrem toho, je bohatý na polyfenoly tokoferolov, vrátane vitamínu E.
To je dôvod, prečo sa rodia skvelé produkty so skvelým nápadom…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *